Emanuel Kanajärvi

 

Emanuel Matinpoika Kanajärvi syntyi 27.3.1801

Torpan tytär Eeva Stiina Rimminpää ja Emanuel Kanajärvi vihittiin avioliittoon vuonna 1831.

Heille syntyi poika Heikki (1838-1872).

Lavantautiepidemian aikana Eeva Stiina Kanajärvi kuoli 1.6.1868 ja Emanuel Kanajärvi 2.6.1868.

 

 

Emanuel Kanajärven luottamustoimet

Emanuel Kanajärvi oli valittu pitäjänsä luottamustoimiin.

-        kuudennusmies (papin uskottumies, joka piti etupäässä huolta oman piirinsä lukutaidon ja kristinopin harrastusten vireillä pysymisestä ja hänellä oli myös oikeus suorittaa hätäkaste).

-        Paloapukomitean jäsen

-        Kirkon tilien tarkastaja v. 1865 - 66

-        Köyhäinhoitohallituksen jäsen v. 1853 lukien

-        Talonpoikaissäädyn edustajana Helsingissä Suomen Pankin tilaa tarkastamassa

-        Suomen Evankelisen Seuran jäsen

-        Häntä ehdotettiin talonpoikaissäädyn edustajana Keisari Aleksanteri II:n kruunajaisjuhlallisuuksiin Moskovassa vuonna 1855. Emanuel olisi ollut halukas matkustamaan, mutta omaiset estelivät matkan vaivoja peläten, ja niin hän luopui matkasta sanoen syyksi vanhuuden ja sairaalloisuuden.

-        Hänelle myönnettiin Suomen Talousseuran kunniamerkki vuonna 1855

 

Kirjafriikki Emanuel

Emanuel Kanajärvi oli bibliofiili. Sellaista sekä kooltaan että laadultaan suurta ja maineikasta kirjakokoelmaa ei ollut Kanajärven aikana missään muussa talonpoikaisessa talossa.  Vanhojen kirjojen kerääjä Matti Pohto tutustui 1850-luvulla Emanueliin. Matti Pohto oli alkanut v. 1850 itämaisen sodan aikana siirtää suuria kirjavarastojaan sotaa peläten Kanajärven taloon. Emanuel Kanajärven kirjasto myytiin v. 1908 Helsingin yliopiston seminaarikirjastolle. Kauppahinta oli 1000 mk. Kokoelmaan kuului 650 teosta ja 72 vuosikertaa sanomalehtiä.

Postin kuljettaja toi lehdet Hämeenlinnasta Kalvolan kirkolle. Tiistaisin ja sunnuntaisin ne jaettiin sakastista tilaajille. Kanajärvelle on eri aikoina tullut seuraavat lehdet: Turun Wiikko-Sanomat, Sanansaattaja Wiipurista, Kanava, Suometar, Sanomia Turusta, Mehiläinen, Hämäläinen, Ilmarinen, Suomen Julkisia Sanomia, Kristilliset Sanomat, Suomen Lähetyssanomat, Sunnuntai- ja Pyhä-lehti, Rauhan Sanan-Saattaja, Kansan Lehti, Kanerva.

 

Emanuel Kanajärvi oli todennäköisesti perustamassa myös Kalvolan ensimmäistä lainakirjastoa v. 1861, vaikka hänen nimeään ei tämän hankkeen yhteydessä ole mainittu. Hän kuitenkin teki kirjastolle lahjoituksia.

 

Lähde: Appelqvist Walter: Emmanuel Kanajärvi, Kirjamies ja korvenraivaaja, Otava 1964